poniedziałek, 30 stycznia 2012

WALENTYNKOWE PIEROŻKI

Szybkie i łatwe pierogowe serduszka w sam raz na kolacje we dwoje.
A czemu serduszka, bo idą walentynki i trzeba wymyślić parę przepisów aby zahaczyć o tą tematykę na blogu. Może akurat, komuś sposób się spodoba i przygotuje taki przysmak swojej drugiej połówce :)
Od razu mówię, że farsz można użyć i wymyślić jaki się żywnie podoba :)

Składniki:

Ciasto:
200 g mąki,
1/2 szklanki gorącej wody,
1 łyżka masła,
pół łyżeczki soli,

Farsz:
250 g pieczarek,
125 g sera mozzarella,
mała cebula
1 łyżkę masła

i 1 jajko
Ciasto wyrabiać w misce. Do szklanki z gorącą wodą wrzucić łyżkę masła, kiedy się rozpuści, wrzucić wszystko do mąki, którą wcześniej wymieszaliśmy z solą. Zagnieść ciasto, zrobić kulę i przykryć szmatką, zostawić na 15 minut. 
Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w kostkę. Roztopić masło na patelni usmażyć pieczarki i cebulę, aż cała woda wyparuje. Poczekać aż wystygnie a w tym czasie zetrzeć na dużych oczkach tarki mozzarelle. Wszystko wymieszać. 
Rozwałkować ciasto dość cienko na 5mm. Wycinać serduszka (moje były wielkości dłoni), po dwa na jednego pieroga. Na jedno serduszko nakładać dość sporo farszu, brzegi posmarować wodą, by lepiej się sklejały. Po sklejeniu dwóch serduszek przygnieść widelcem. 
Pierogi wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przed pieczeniem posmarować wszystkie pierogi roztrzepanym jajkiem. Piec 180ºC około 20-25 minut. Tylko trzeba pamiętać by włożyć pierogi do już nagrzanego piekarnika. 
Pierożków z tego przepisu wyszło 10 sztuk.

SMACZNEGO !!!

4 komentarze:

  1. Pomysl na wykorzystanie serduszek super...mysle ze na walentynki sprawdzi sie powiedzenie ,,przez zoladek do serca,,;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ oczywiście :) To święta prawda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, one są przeurocze :D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. nie umiem kleić pierogów, a już zwłaszcza takich, są mega !
    pozdrawiam,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń