Przepis znalazłam na blogu MOJE WYPIEKI ciasteczka wyszły fantastyczne i smaczne i dość długo mogą sobie leżeć w pudełeczku czekając na łakomczuchów :D
Składniki:
130 g masy marcepanowej (kupiłam gotową)
60 g drobnego cukru
90 g miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Składniki:
130 g masy marcepanowej (kupiłam gotową)
60 g drobnego cukru
90 g miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Wszystkie składniki wymieszałam długo ręcznie, żeby dobrze połączyły, a masa była jednolita.
Dzieliłam je na małe kulki wielkości orzecha włoskiego, układałam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej układać w odstępach 2-3 centymetrów. Następnie widelcem zrobić wzorki na krzyż.
Dzieliłam je na małe kulki wielkości orzecha włoskiego, układałam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej układać w odstępach 2-3 centymetrów. Następnie widelcem zrobić wzorki na krzyż.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 - 14 minut do złotego koloru. Wystudzone przełożyć do pudełeczka i wcinać jak najdzie ochota :)
SMACZNEGO!!!
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz